Hatha Yoga tradicionale është një rrugë hyjnore yogike, duke përfshirë disiplinat, pozitat (asana), gjestikulatura të purifikimit (mudra), frymëmarrjen (pranayama) dhe meditimin. Hatha është përkthyer si ha kuptimi “dielli” dhe tha kuptimi “hëna”.
Praktika Hatha jo vetëm që përmirëson shëndetin fizik të trupit, por edhe pastron mendjen në përgatitje për meditim.